ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ

LATEST TWEETS

 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 5 & 6 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

documentary


ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 5 & 6 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

 

Η Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου οργανώνει δύο 4ωρες διαλέξεις πάνω στο ντοκιμαντέρ, Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου, με καλεσμένους τους καθηγητές Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία), Sylvie Rollet και Θανάση Βασιλείου.

Κάτω από τον τίτλο «Ιστορικά και πολιτικά εγχειρήματα της ντοκιμαντερίστικης φόρμας», οι δύο καθηγητές οργανώνουν το διήμερο αυτό μέσα από δύο κύριους άξονες:


α) Καταγράφοντας την εικόνα του «άλλου» : σινεμά και ανθρωπολογία (Dennis O’Rourke, Zelimir Zilnik, Jean Rouch, Robert Flaherty, Edward Sheriff Curtis), Παρασκευή 5 Μαΐου, 17:00 – 21:00.

β) Γράφοντας την Ιστορία: ξαναμοντάροντας τα αρχεία/δημιουργώντας αρχεία (Esther Chub, Chris Marker, Rithy Pahn, Joshua Oppenheimer, Sergei Loznitsa), Σάββατο 6 Μαΐου, 17:00 – 21:00.


*H Sylvie Rollet θα μιλήσει στα αγγλικά και τα επιλεγμένα αποσπάσματα των ταινιών θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Sylvie Rollet είναι Professeure des Universités, και διδάσκει Αισθητική και Ιστορία του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Poitiers. Έχει διδάξει για πάνω από 2 δεκαετίες στη Σορβώννη (Paris 3) και η εξειδίκευσή της απλώνεται από τη σχέση του κινηματογράφου με την Ιστορία και τη Μνήμη έως τον κινηματογράφο των Ανατολικών χωρών και των Βαλκανίων, περνώντας από τη σχέση του κινηματογράφου με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού προγράμματος “Théâtres de la Mémoire”, μέλος δύο ερευνητικών ομάδων (IRCAV/université Paris 3 και του FoReLLIS/université de Poitiers).

Έχει γράψει δεκάδες άρθρα για περιοδικά κινηματογράφου (πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες) και έχει διευθύνει ή εκδώσει βιβλία πάνω στο σινεμά του Bela Tarr και του Αγγελόπουλου καθώς και μελέτες γύρω από το ρόλο του κινηματογράφου απέναντι στις ιστορικές καταστροφές.

Ο Θανάσης Βασιλείου είναι Maître de Conférences και διευθυντής του Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Poitiers, όπου διδάσκει πρακτική και θεωρία του Κινηματογράφου.
Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας (Aix-Marseille Université) και στη Σχολή Σταυράκου, Αισθητική Κινηματογράφου και Θεωρία του Μοντάζ.
Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο γαλλικό Positif ενώ πρόσφατα εκδόθηκε μία μελέτη του πάνω στη σχέση του κινηματογράφου του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τη ζωγραφική, από τις εκδόσεις Presses Universitaires de Provence.

Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας FoReLLIS (Formes et Représentations en Langues, Littérature, Images, Scènes) και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη σχέση της Ιστορίας με τον Κινηματογράφο.